Czas Czytania:

Ergonomiczna kuchnia, czyli jaka? Urządzamy kuchnię pełną funkcjonalnych rozwiązań. Cz.II

Opublikowany:

Powracamy z tematem ergonomicznej kuchni – w poprzednich dwóch wpisach z tej serii wyjaśnialiśmy dlaczego tak ważne jest projektowanie tego pomieszczenia zgodnie z zasadami ergonomii, jakie strefy po kolei umieścić w ciągu komunikacyjnym i co powinno się w nich znaleźć. Dziś przechodzimy do kolejnego etapu, czyli odległości pomiędzy poszczególnymi sprzętami oraz układu szafek kuchennych.

Odległości pomiędzy poszczególnymi sprzętami

Ergonomia we wnętrzu to nie tylko odpowiednie ustawienie stref, ale także zachowanie minimalnych odległości, które pozwolą na swobodne poruszanie się po pomieszczeniu. Pomiędzy lodówką za zlewem należy zachować około 120 cm odległości, podobnie, jak w przypadku zlewu oraz kuchenki. W naprawdę niewielkich kuchniach można jednak zastosować wyjątki – zasady ergonomii w tych przypadkach dopuszczają zmniejszenie tego dystansu do 90 cm. W standardowej wielkości kuchni warto także zadbać o optymalną przestrzeń pomiędzy lodówką a kuchenką, której wartość powinna się wahać pomiędzy 120 a 270 cm. Ustawione w optymalnej odległości od siebie sprzęty powinny tworzyć tzw. trójkąt roboczy – główną zasadę projektowania układu wnętrza. Rozstawienie ich w taki sposób pozwala na większą swobodę i znacznie wygodniejszą pracę.

Wysokość blatu, głębokość szafek

Ergonomia w kuchni zakłada także odpowiednią wysokość blatu roboczego oraz głębokość szafek. Wymiary blatu powinny być dopasowane do potrzeb domowników, dlatego podane niżej wartości mogą się nieznacznie różnić w przypadku wyższych lub niższych, niż średnia osób. Zasadniczo uznaje się, że blat roboczy w kuchni powinien być umiejscowiony na wysokości 85 cm licząc od podłogi. Coraz częściej jednak spotyka się projektu kuchni, w których wysokość blatu i znajdujących się na nim sprzętów dopasowana jest do rodzaju wykonywanej czynności: zlew umieszczony jest na wysokości 90/100 cm, kuchenka na poziomie 80/90 cm zaś blat roboczy – 100/110 cm. Warto pamiętać, że dobrze dobrany blat to taki, na którym łokcie się nie opierają, a znajdują się kilka centymetrów nad nim. Pozostała głębokość szafek – chociaż wydawać by się mogło, że im głębsze, tym lepsze, warto pamiętać, że bardzo pojemne szafki nie sprzyjają ergonomii – trudno wyciągać z nich przedmioty i łatwo o bałagan. Dlatego przyjmuje się, że standardowa głębokość szafek powinna wynosić od 30 do 35 cm, zaś szafek dolnych od 50 do maksymalnie 56 cm.

© 2019 Dom Wnętrza Kontakt z Nami