Ergonomiczna kuchnia, czyli jaka? Urządzamy kuchnię pełną funkcjonalnych rozwiązań. Cz.III
Powracamy z tematem projektowania ergonomicznej kuchni, która dzięki odpowiedniemu rozplanowaniu poszczególnych elementów pozwoli Ci znacznie zaoszczędzić czas na codziennym przygotowaniu posiłków, zmywaniu i ułatwi przechowywanie produktów.
Strefy w kuchni – co powinno się w nich znaleźć?
Strefa zapasów – w tej strefie znajduje się przede wszystkim zamrażarka, lodówka oraz wszystkie szafki z produktami, które niekoniecznie muszą być przechowywane w zimnie. Jednocześnie to takżę strefa, która rozpoczyna ciąg kuchenny, a to właśnie od powyższych sprzętów rozpoczynamy rozpakowywanie zakupów.
Strefa przechowywania – dotyczą przede wszystkim szafek znajdujących się tuż za lodówką i w jej bezpośrednim sąsiedztwie. Poza zapasami powinny się w nich znaleźć przede wszystkim sztućce, garnki, talerze i sprzęt małego AGD. W pobliżu warto zorganizować blat, służący nie tylko rozpakowywaniu produktów, ale także oczyszczaniu, krojeniu i przygotowywaniu jedzenia wyciągniętego z lodówki. By pomieścić wszystkie te niezbędne rzeczy, w strefie przechowywania warto umieścić zarówno szafki dolne, jak i szafki wiszące, zaś przestrzeń pomiędzy nimi wykorzystać jako wielofunkcyjny blat roboczy.
Strefa zmywania – ta to kolejny punkt w ciągu komunikacyjnym, powinny się w nim znaleźć zarówno zlew, jak i zmywarka. To strefa, w której powstaje znaczna część odpadów, dlatego warto umieścić w niej także miejsce na kosz na śmieci. Jeśli Twoja kuchnia jest wyjątkowo niewielka, warto pomyśleć o niewielkiej zmywarce, która zajmuje jedynie połowę miejsca modelu w standardowych rozmiarach i pozwala wykorzystać część szafki na przechowywanie niezbędnych rzeczy.
Strefa przygotowania – to strefa wyodrębniona z myślą o przygotowywaniu posiłków i poddawaniu jej obróbce termicznej. Warto wyposażyć ją w szeroki blat pozwalający na wygodne przygotowywanie produktów do dalszego przyrządzania. W szafkach znajdujących się w tej strefie powinny znajdować się przede wszystkim przyrządy niezbędne do krojenia, szatkowania czy obierania, czyli wszelkiego rodzaju noże, deski, trzepaczki czy chochle. Warto wygospodarować także dodatkową szafkę lub szufladę na przyprawy. Strefa gotowania – to ostatnia ze stref w ciągu komunikacyjnym, ale wcale nie najmniej ważna. Na końcu zabudowy warto umieścić piekarnik i kuchenkę oraz pochłaniający zapachy okap. Jeśli wystarczy miejsca – warto umieścić za nimi także niewielki blat, który pozwoli swobodne nakładać przygotowane potrawy.
