Ergonomiczna kuchnia, czyli jaka? Urządzamy kuchnię pełną funkcjonalnych rozwiązań. Cz.I
Urządzanie kuchni to nie lada wyzwanie – pod uwagę należy wziąć szereg różnych czynników, które sprawiają że najpopularniejsze rozwiązania nierzadko wzajemnie się wykluczają. Kuchnia to także przestrzeń, która choć najczęściej niewielka, powinna sprostać wielu wyzwaniom: musi znaleźć się w niej miejsce na szybkie i bezpieczne przygotowanie posiłku i odpowiednio duża przestrzeń pozwalająca na przechowywanie niezbędnych produktów. Dlatego tak istotną kwestią jest ergonomiczne rozplanowanie kuchni tak, by spełniała wszystkie powyższe warunki i jednocześnie pozwala zachować pełną swobodę ruchu. Jeśli wydaje się to niemożliwe, ten tekst jest właśnie dla Ciebie. Udowodnimy w nim, że praktyczną i ergonomiczną kuchnię można zaprojektować także w niewielkim pomieszczeniu.
Ergonomiczna kuchnia, czyli jaka?
Podczas projektowania kuchni warto zapoznać się z kilkoma nadrzędnymi zasadami, które pozwolą uzyskać praktyczną i funkcjonalną przestrzeń. Wbrew pozorom to nie rozmiar pomieszczenia gra tu główne skrzypce a poprawne rozplanowanie mebli i niezbędnych urządzeń. Niezwykle istotną kwestią jest odpowiednie rozmieszczenie najważniejszych sprzętów takich AGD, układ zabudowy, czy umieszczenie zlewu, jednak nie mniejsze znaczenia ma także wysokość blatu, czy głębokość szafek i szuflad. Odpowiednie ustawienie wszystkich niezbędnych w kuchni elementów pozwoli Ci płynnie poruszać się w kuchni i przechodzić do kolejnych elementów przygotowywania posiłku: od wyciągnięcia ich z miejsca, w którym są przechowywane, przez umycie i przyrządzanie, na wyłożeniu ich na talerz kończąc. Ułatwi także sprzątanie po posiłku i sprawi, że wszystkie niezbędne przedmioty będą zawsze w zasięgu ręki.
Strefy w kuchni
Zasadniczo projektowanie ergonomicznej kuchni należy zacząć od wydzielenia pięciu podstawowych stref, ułatwiających poruszanie się po pomieszczeniu i łatwy dostęp do wszystkich niezbędnych artykułów i przedmiotów. Dlatego kuchnię już na etapie projektowania warto podzielić na : • Strefę zapasów • Strefę przechowywania • Strefę zmywania • Strefę przygotowania • Strefę gotowania
W następnym artykule szerzej opiszemy każdą z nich i podpowiemy, jakie przedmioty i sprzęty powinny się w nich znaleźć. Stay tuned!
