Czas Czytania:
Stylowa Kuchnia

Ergonomiczna kuchnia – co to dokładnie oznacza? Cz.II

Opublikowany: | Kategoria:

Przedstawiamy drugą część wpisu na temat ergonomicznej kuchni, czyli kuchni, zaprojektowanej w taki sposób, by przygotowanie posiłków było prostsze, szybsze i przyjemniejsze. W poprzednim tekście skupiliśmy się przede wszystkim na przedstawieniu koncepcji trójkąta roboczego, która pozwala znacznie usprawnić cały proces przygotowywania posiłków. Dziś skupimy się na meblach kuchennych i tym, co w kuchni stanowi jedno z największych wyzwań, czyli przechowywaniu.

Pięć stref dla pełnej ergonomii

Podczas planowania zabudowy kuchennej warto kierować się zasadą 5 stref umieszonych w taki sposób, który nawiązuje do ruchu wskazówek zegara. Taki podział znacząco ułatwi nie tylko poruszanie się po kuchni, ale także rozlokowanie wszystkich niezbędnych w niej przedmiotów w najbardziej praktyczny sposób.

Pierwszą strefą jest strefa zapasów, w której powinna znajdować się lodówka, zamrażarka oraz szafki kuchenne przeznaczone do przechowywania produktów spożywczych niewymagających niskiej temperatury. Zgodnie z zasadą pięciu stref ta część powinna znajdować się jak najbliżej wejścia tak, by podczas rozpakowywania zakupów nie było konieczności przechodzenia przez całe pomieszczenie.

Druga strefa to strefa przechowywania – to tu powinny znaleźć się szafki kuchenne, w których będziemy chować wszelkie garnki, patelnie, naczynia i sztućce, słowem, wszystko to, co niezbędne podczas przygotowywania posiłków. W tym przypadku warto postawić na meble do kuchni, w których dolne szafki wyposażone są w szuflady z pełnym wysuwem – zniweluje to konieczność schylania się i wyciągania wszystkiego, by dostać się do głębiej położonych przedmiotów.

Trzecią strefą jest strefa zmywania – to tu znajdują się zarówno zlewozmywak, jak i kosze na śmieci czy zmywarka. Większość nowoczesnych mebli kuchennych posiada szafki przeznaczone na umieszczenie zmywarki – warto wykorzystać tę opcję i zainwestować w sprzęt oszczędzający zarówno czas, jak i wodę.

Strefa przygotowywania posiłków, czyli strefa czwarta. To centralne miejsce w kuchni, której głównym elementem powinien być szeroki i odpowiednio długi blat roboczy, umożliwiający wygodne przygotowywanie posiłków. Warto pamiętać o tym, że blat kuchenny powinien być na tyle szeroki, by zmieściły się na nim wszystkie niezbędne przedmioty, takie jak deska do krojenia, ale także stojak z nożami, przyprawniki etc.

Strefa piąta obejmuje wszystkie sprzęty służące do obróbki termicznej, czyli kuchenka, mikrofalówka czy piekarnik. Warto by były umieszczone blisko siebie np. piekarnik bezpośrednio pod kuchnią. Warto także pamiętać o umieszczeniu tej strefy w takim miejscu, by możliwe było podłączenie okapu wyciągającego zapachy powstające podczas gotowania – dzięki temu nie rozejdą się one po całym domu.

© 2019 Dom Wnętrza Kontakt z Nami