Czas Czytania:
Kuchnie

Ergonomiczna kuchnia – co to dokładnie oznacza? Cz.I

Opublikowany: | Kategoria:

Ergonomia w kuchni, to coś znacznie więcej, niż wygoda podczas przygotowywania posiłków. Dobrze zaprojektowana przestrzeń kuchenna sprawi, ze gotowanie będzie przebiegało sprawniej, przechowywanie będzie łatwiejsze, a samo spędzanie czasu w kuchni – znacznie przyjemniejsze. Jednak teoria, teorią, a w praktyce nierzadko bywa tak, że funkcjonalne rozwiązania nijak mają się do naszego wyobrażenia lub co gorsza – rozkładu pomieszczenia. Dlatego dziś podpowiemy Wam, jak w kilku krokach urządzić praktyczną, ergonomiczną i stylową kuchnie, która pozwoli Wam w pełni wykorzystać potencjał wnętrza.

PS Czy wiedzieliście o tym, że w ergonomicznie urządzonej kuchni czas przygotowywania posiłków może być krótszy nawet o 60%?!

Ergonomiczna kuchnia w praktyce, czyli zasada trójkąta roboczego

Mogłoby się wydawać, że ta znana od lat zasada stała się już standardem przy projektowaniu kuchni, jednak doświadczenie pokazuje, że wcale tak nie jest. Tymczasem zastosowanie się do kilku pozwoli ograniczyć tzw. puste przebiegi i sprawi, że zarówno gotowanie, jak i sprzątanie będzie efektywniejsze. Zasada trójkąta roboczego dotyczy optymalnego rozmieszczenia poszczególnych sprzętów – uwzględniając zarówno ich kolejność, jak i odległość. Sprzęty te powinny być tak rozmieszczone, by zapewnić pełną swobodę ruchu, a jednocześnie sprawić, by każdy etap przygotowywania posiłku przebiegał sprawnie i szybko. W praktyce oznacza to umieszczenie najważniejszych sprzętów kuchennych, takich jak lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka na wierzchołkach trójkąta równobocznego, naniesionego na rzut pomieszczenia. Warto jednak pamiętać o istotnych kwestiach – długość ramion trójkąta nie powinna przekraczać 7 metrów, zaś minimalna odległość pomiędzy poszczególnymi sprzętami nie może wynosić mniej, niż 120 cm – przekroczenie tych wartości spowoduje, że kuchnia nie będzie ergonomiczna.

Skąd w ogóle pomysł na to, że odpowiednie rozmieszczenie sprzętów może pomóc w codziennym gotowaniu? Spójrzmy. Pierwszym etapem jest przyniesienie zakupów do domu, położenie ich na blacie roboczym a następnie wypakowaniu do lodówki. Kolejnym jest umycie w zlewie niezbędnych produktów, a następnie przygotowanie ich i wrzucenie do ustawionego na kuchence naczyń. Wynika z tego wprost, że ustawienie poszczególnych sprzętów w odpowiedniej odległości pozwoli na szybkie zrealizowanie poszczególnych etapów, bez konieczności miotania się po kuchni lub przemierzania dużych odległości. Co ważne, zasadę tę można zastosować nie tylko podczas projektowania kuchni na zamówienie. Współczesne meble modułowe do kuchni również pozwalają na dowolne rozmieszczenie poszczególnych elementów tak, by idealnie odpowiadały naszym potrzebom.

© 2019 Dom Wnętrza Kontakt z Nami