Czas Czytania:
Designerska Kuchnia

Aneks kuchenny czy osoba kuchnia? Wady i zalety obu tych rozwiązań cz.I

Opublikowany: | Kategoria:

Jeszcze nie tak dawno temu kuchnia stanowiła serce domu – to wokół kuchennego stołu toczyło się życie całej rodziny, to tu prędzej czy później przenosiła się każda impreza i to także tutaj powstawały legendarne przepisy, zapisywane skrzętnie i przekazywane kolejnym pokoleniom. I chociaż czasy powoli się zmieniają, to w starszym budownictwie wciąż widać ten trend – kuchnia stanowiąca osobne pomieszczenie była nieodłącznym elementem każdego mieszkania. Jednak od kilkunastu lat wyraźnie widać, że wydzielone kuchnie powoli ustępują aneksom kuchennym stanowiąc część salonu. Po części jest to spowodowane estetyką otwartych przestrzeni, po części chęcią zaoszczędzenia cennych metrów. Dziś przyjrzymy się obu tym rozwiązaniom i sprawdzimy, jakie mają wady i zalety.

Zalety i wady aneksu kuchennego

Niezależnie od tego, czy projektujesz aneks kuchenny w domowym domu, czy modyfikujesz pod niego dotychczasowe wnętrze, tworzenie aneksu zawsze łączy się tym, że zyskujemy dodatkową przestrzeń do wykorzystania. Dzięki przeniesieniu kuchni do salonu, pozostałe miejsce można wykorzystać praktycznie w każdy sposób – od stworzenia dodatkowego pokoju, po zaaranżowanie garderoby czy domowego biura. Wiele osób decyduje się na połączenie kuchni z salonem właśnie ze względu na tę dodatkową przestrzeń, która pozwala na poprawienie funkcjonalności wnętrza. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest także fakt, że salon scalony z kuchnią sprawia, że podczas przygotowywania posiłków nie ma konieczności wychodzenia do innego pomieszczenia, a to z kolei sprzyja zacieśnianiu relacji z resztą domowników. Kolejnym plusem takiego rozwiązania jest także to, że otwarte przestrzenie wydają się bardziej przestronne i większe, niż są w rzeczywistości – nawet wtedy, gdy faktyczny metraż nie powala.

Wady aneksu kuchennego

Argumentami najczęściej podnoszonymi w kontekście salonów z aneksem kuchennym są bałagan oraz unoszące się podczas gotowania zapachy. Obie te kwestie można jednak stosunkowo łatwo rozwiązać, by bez przeszkód cieszyć się z funkcjonalności, jaką oferują tego typu opcje. Kwestię zapachów doskonale rozwiązuje okap lub pochłaniacz zapachów, zamontowany np. pod górną szafką. Jeśli taka opcja nie wchodzi w grę, warto zdecydować się na płytę grzewczą z wbudowanym okapem – co pozwala znacznie zaoszczędzić miejsce i zniwelować nieprzyjemne zapachy.

Sposobem na porządek w aneksie kuchennym są z kolei maksymalnie proste w formie meble, jednolite sprzęty oraz ograniczenie do minimum rzeczy ustawionych na blacie. Dzięki takiemu tłu nawet kilka pozostawionych po śniadaniu naczyń nie będzie sprawiało wrażenia, że w pomieszczeniu panuje bałagan.

© 2019 Dom Wnętrza Kontakt z Nami